Omul – o acumulare de hrană, gânduri, emoții și energie. Cât de mare este capacitatea noastră de a ne gestiona lumea interioară?

Transformă zilele tale
în zile de bucurie

Omul – o acumulare de hrană, gânduri, emoții și energie. Cât de mare este capacitatea noastră de a ne gestiona lumea interioară?

“Singurul lucru care se află între tine și bunăstarea ta este un fapt simplu: ai permis gândurilor și emoțiilor tale să primească instrucțiuni din exterior, mai degrabă decât din interior.” Sadghuru

Se spune că suntem ce mâncăm, ce respirăm, ce gândim și ce simtim și că suntem produsul  poveștilor pe care ni le spunem despre originile noastre, copilăria noastră, viața noastră. Iar poveștile ne modelează realitatea.

Chimia corpului nostru este o supă complexă  făcută din următoarele ingrediente (1):

  • mâncare și băutură, 
  • aerul pe care îl respirăm,
  • substanțele și substanțele chimice pe care le absorbim,
  • gândurile noastre, emoțiile și credințele noastre

            I. Mâncarea pe care o mâncăm (1)

Celulele corpului nostru rămân sănătoase și vitale și au capacitatea de a se autorepara într-un mediu alcalin.

  • 95% din toate bolile apar atunci când organismul este într-o stare acidă:
    • Cancerele sunt rezultatul extrem al unei stări foarte acide
    • Alte boli comune – refluxul acid, osteoporoza, hipertensiunea arterială, guta, artrita, colesterolul crescut, hipotiroidismul, diabetul, retenția de grăsime în exces – sunt, de asemenea, simptome ale unui mediu acid al corpului.
  • Corpurile majorității oamenilor sunt prea acide pentru ca vindecarea celulară să aibă loc: rezultatul este epidemia de boli cronice de astăzi.

După ce ingerăm un aliment, produsul secundar creat odată ce un aliment sau o substanță a fost metabolizată de organism se numește „cenuşă”, care poate fi de două tipuri:

  • Cenușă alcalină și produse secundare alcaline și
  • Cenușă acidă și produse secundare acide
Alimente care generează Cenușa acidă, ce reduce frecvența vibrațională a corpuluiAlimente care generează Cenușă alcalină, care favorizează sănătatea și vindecarea
Cafea, sifon, zahăr, alcool, fast-food, coloranți și arome, nicotină, substanțe care creează dependență, proteine animale, lactate, cereale, Lămâia/portocalele sunt acide și se transformă în alcaline odată metabolizate.Fructe și legumeO friptură este mai alcalină dar se transformă în acid odată metabolizată/

Un lucru mai puțin cunoscut este că datorită mecanismului de fast-forward, gândurile pot eclipsa efectele benefice ale unei bune nutriții asupra echilibrului chimic al corpului nostru (1), adică gândirea și emoțiile negative anulează efectele dietei vegane!  

Deci, acumulăm alimente și creștem, dar acumulăm pe măsură ce creștem și gânduri și emoții și credințe. Și suntem mai mult sau mai puțin conștienți de ele!

  1. Credințele pe care le avem

”Tot ceea ce rămâne inconștient tinde să se manifeste ca soartă în viața noastră.” (Carl Jung).

 ”Realitatea si rezultatele noastre nu sunt altceva decât efectul sistemului nostru de credințe.” (Bruce Lipton).

Credințele sunt programe negative în subconștientul nostru pe care nu le vedem.

  • O credință este un gând pe care îl repeți iar și iar până când devine un program conectat în creierul tău. Și toate credințele se bazează pe experiențele trecute, iar experiențele trecute au emoții asociate cu ele. (Joe Dispenza)
  • Toate aceste credințe sunt programe negative în subconștientul nostru care vor crea comportamente negative și nu trăim conform aspiratiilor și viselor noastre. Problema programelor subconștiente este că nu le vedem, nu suntem conștienți de ele și jucăm rolul de victimă. (Bruce Lipton) 

De când suntem copii ni se povestesc basme. Fără să fim conștienți, învățăm să credem în ele și, de cele mai multe ori inconștient, selectăm personajele principale ale căror exemple le urmăm sau le reproducem în viața noastră, Aceste modele ne determină credintele limitatoare care se cantonează în subconstient. 

Modul în care se formează credințele este cunoscut din timpuri vechi. Sfântul Pavel spune într-una din epistolele sale:  Credința vine din auzire! (Epistola către Romani 10:17…credinţa este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos).

Câteva exemple de credinte limitatoare sunt: sunt singur, nu sunt destul de bun, nu merit, nu aparțin, sunt invizibil, sunt neputincios, sunt fără valoare, nu sunt în siguranță.

  • Convingerile subconștiente sunt limitative, ne privează de putere și conduc la auto-sabotare
  • Pentru că nu ne mai servesc, trebuie să ne depășim credințele fundamentale prin auto-reflecție și să observăm unde ne simțim declanșați, limitați și ce fel de poveste ne spunem atunci când nu trăim viata așa cum ne-am dori să fie.

Cum știm că avem o credință limitoatoare?

Jack Canfield ne dă răspunsul: ”De fiecare dată când vrei să faci ceva/sau stabilești o intentie și simți o tensiune, înseamnă că ai o credință limitatoare”.  

III .             Gândurile și obiceiurile mentale pe care le avem

Conform modelelor din basme, suntem concentrați în principal pe încercări și necazuri și se pare că nu învățăm niciodată lecția și nu găsim darul. Mintea noastră se concentrează în principal pe încercare și necaz și nu vedem darul și nu învățăm lecția, așa că ne mișcăm din nou și din nou în cerc, fără să găsim o cale de ieșire.

De ce este așa? Acest lucru se întâmplă din cauza obiceiurilor noastre mentale și a biasării/părtinirii negative a creierului.

Joe Dispeza arată că, 70% din timp, creierul nostru este concentrat pe negativ, pe ce se poate întîmpla cel mai rău, se concentrează pe scrierea povestii bazată pe cel mai prost scenariu!

Noi, oamenii, am evoluat prin frică și prin concentrare mai degrabă pe ceea ce poate merge prost, decat pe ceea ce poate merge bine.

Mintea noastră se concentrează mai degrabă pe negativ decât pe pozitiv. De exemplu, dacă într-o zi primim 3 complimente și o critică, ne amintim doar de critică. Acesta este un mecanism de supraviețuire, dar nu ne servește pe termen lung, deoarece supraestimăm obstacolele, subestimăm resursele și ignorăm stimulii neutri.

Dr. Sue Morter, în cartea sa, Codurile Energiei® Sistemul în 7 pași pentru a-ți trezi spiritul, a-ți vindeca corpul și a trăi cea mai bună viață, arată că, gândurile creează substanțe chimice:

  • Gândurile cu frecvență joasă creează substanțe chimice acidifiante prin inducerea emoțiilor cu frecvență scăzută (mânie, ură, resentimente, remuşcări, îngrijorare – cauza numărul 1 a acumulării de acid)
  • Gândurile de înaltă frecvență creează substanțe chimice alcalinizante. Experiența iubirii generează cel mai alcalinizant efect din sistemul nostru. 

“Singurul lucru care se află între tine și bunăstarea ta este un fapt simplu: ai permis gândurilor și emoțiilor tale să primească instrucțiuni din exterior, mai degrabă decât din interior.” (Sadghuru).

Oare chiar are omul incapacitatea de a nu știi să își gestioneze lumea interioară, gândurile, emoțiile și obiceiurile și să iasă din situații dificile ca să atingă starea de bunăstare / fericire?

Sau cât de mare sau mică este capacitatea omului de a se gestiona pe sine, de se ierta pe sine și pe alții și de a ieși din situațiile neplăcute?

  • Conform lui Sadghuru, oamenii investesc timp, atenție și energie în suferințele lor, încât nu o vor părăsi indiferent de situație. Chiar dacă li se oferă o variantă mai bună, ei nu vor părăsi familiarul, pentru că sunt atât de mult implicați și investesc mult în nesiguranța și mizeria lor. 
  • El spune că, în cea mai simplă formă, mizeria înseamnă că gândești sau simți ceva ce nu-ți place, iar bucuria înseamnă că ceea ce îți place se întâmplă în gândul și emoția ta. (sadhguru.org)

Și tot el ne dă un răspuns cum să ieșim: Dacă poți trece prin momente dificile cu har interior sau grație interioară, vei vedea că fiecare situație cu care te confrunți este o oportunitate de a îți îmbunătăți viața.

  • Iar Joe Dispenza recomandă ca la sfârșitul fiecarei zile să te observi și să te intrebi ”De câte ori am căzut din har/grație azi?” 

Cum putem să știm dacă am stat sau nu în har sau în grație?

Cum putem să creăm har interior sau grație interioară?

Mai întâi să vedem ce este harul sau grația? 

Cuvântul tradus cu „har” în Noul Testament vine de la cuvântul grecesc charis, care înseamnă „favor, binecuvântare sau bunătate”. Noi toți putem manifesta har față de alții; (Ce e harul lui Dumnezeu? (gotquestions.org))

Definiția grației se referă la drăgălășenie, finețe, gingășie demonstrate de o ființă în mișcări, atitudini etc.; atracție particulară pe care o provoacă cineva sau ceva prin aspect, mișcare etc. (Dex online)

Prin urmare, harul interior sau grația interioară se referă la felul in care ne tratăm noi pe noi, cum ne gestionăm pe noi: cât de mult ne autocriticăm, blamăm, cât de mult ne plângem

Rușinea, blamarea și exprimărea nemulțumirilor (sub formă de reclamații sau plângeri) sunt obiceiuri pe care le avem și care ne menținem pe frecvențe inferioare.

                    Ce emoții avem?

Rușinea este cea mai joasă emoție și frecvență în Harta Conștiinței dezvoltată de David R. Hawkins, scală care are 3 subcategorii:

  1. paradigma de supraviețuire: rușine, vina, apatia, supărarea, frica, dorința, furia, și mândria, cu frecvențe intre 20 (rușinea) și 175 (mândria)
  2. paragidma de înțelegere și integritate: curajul, neutralitatea, voința/optimismul, acceptara/iertarea, înțelegerea, cu frecvențe între 200 (curajul) și 400 (înțelegerea)
  3. paradigma spirituală: iubire, bucurie, pace, iluminare, cu frecvențe între 500 (iubirea) și 700-1000 (iluminarea)

Dr. Hawkins consideră că fiecare nivel de dezvoltare a conștiintei îți determină gradul de fericire, emoțiile pe care le simți de obicei, procesele ce au loc în interiorul tău și viziunea generală asupra vieții. (Nivelurile de constiinta – Dr. David R. Hawkins – Trezirea Interioara ).

De aceea este important să învățăm, să fim mai conștienți de puterea pe care o au emoțiile noastre în viața noastră de zi cu zi.

Există și alte scale ale emotiilor. De exemplu, Rhonda Byrne în cartea sa Secretul dă următoarea scală a frecvenței de vibrație a sentimentelor, frica fiind cea mai joasă. iar iubirea cea mai înaltă. Linia de demarcație între emoțiile pozitive și cele negative este data de satisfacție – plictiseală. Și de câte ori nu auzim, mai ales pe copii spunând: Sunt plictisit!

Iubire

Recunoștință

Bucurie

Pasiune

Fericire

Entuziasm

Speranță

Satisfacție

Plictiseală

Iritare

Dezamăgire

Îngrijorare

Criticism

Mânie

Ură

Invidie

Vinovăție

Disperare

Teamă

Se spune ca trebuie să avem în viată recunoștință și iubire ca în formula apei H2O: de două ori recunostință si o dată iubire.  Asta pentru că iubirea nu prea știm cum si ce e, dar recunoștința e mai familiară, și dacă o manifestăm, ne ține sus pe scala vibrațională a iubirii.

Reacţiile emoţionale sunt un obicei învăţat!

  • Din momentul în care ne naștem, emoțiile devin implicate și mintea noastră începe apoi să învețe reacții de apărare, care sunt imprimate și stocate adânc în adâncurile minții.
  • Atunci când evenimentele încep să se întâmple în viața noastră și emoțiile noastre sunt angajate frecvența noastră de vibrație se schimbă rapid și adesea dramatic.
  • Aceste emoții negative devin stocate – literalmente suntem programați până când acel program este dizolvat și înlocuit cu altul. The Emotional Vibration Analysis Frequency Chart – Blisspot

Cercetatorii de la Heart Math Institute arată că emoțiile joacă un rol important asupra modului în care gândim și ne comportăm și, asupra sănătatii și longevității noastre. Emoțiile ne modelează percepțiile asupra realității și influențează deciziile pe care le luăm.

Nici o emoție nu este bună sau rea, ele fac parte din viață. Cu toate acestea, unele emoții ne reînnoiesc, iar altele ne epuizează vitalitatea și plăcerea:

  • Emoțiile epuizante (depleting) eliberează hormoni de stres (cum ar fi cortizolul și adrenalina) care ne pot afecta corpul ore întregi. 
  • În schimb, emoțiile care ne reînnoiesc (renewing) ne cresc rezistența și ne reîncarcă bateriile.

Ce putem face pentru a putea prelua un control mai bun și a procesa emoțiile?

  • Să fim mai conștienți de puterea pe care o au emoțiile noastre în viața noastră de zi cu zi, 
  • Să ne observăm emoțiile: ne ajută ele, sau ne blochează?
  • Să observăm ce emoții trăim în timpul unei zile și cum ne afectează acestea?

Atunci când experimentăm emoțiile epuizante ne pierdem puterea. Acestea pot fi grupate în două subcategorii:

  • Mai pline de energie, dar epuizante: mânie, frică, furie, ură, disperare, resentimente.
  • Mai puțin energizate, dar epuizante: tristețe, melancolie, apatie, regret, depresie.

Atunci când experimentam emoții regenerative (rejuvenante /renewing) căpătăm putere. Acestea pot fi grupate in 2 subcategorii

  • Energie scăzută, dar reînnoitoare: Pace, Liniste, Calm, Seninătate, Îngrijire
  • Cu consum mare de energie, dar regenerative: Bucurie, Fericire, Dragoste, Pasiune, Excitare, Aventură.

Exercițiu zilnic:  Să observăm cât de des într-o zi experimentăm emoții de epuizare sau de reînnoire/regenerative și să facem inventarul la sfârșitul zilei:  avem mai multă energie sau mai puțină energie din cauza emoțiilor trăite în cursul zilei?

Bradley Nelson (Flow summit 2023) spune că nu avem doar emoții, dar avem și un bagaj emoțional. 

  • O lume fără emoții nu este posibilă și ar fi o lume fără culoare. 
  • Totul în Univers este energie și emoțiile sunt și ele energie, au frecvențe și vibrații specifice.
  • Fiecare emoție este asociată cu un gând și o senzație fizică. 
  • Când suprimăm emoțiile, energia lor se blochează în corp și devine o emoție captivă care se poate adăposti oriunde în corp, în organele noastre, ca o minge de energie (de exemplu, o minge de furie localizată în ficat), de unde ne influențează câmpul energetic și bunăstarea noastră. Aceste emoții captive ne creează bagajele emoționale.
  • Se pare că 95% din durerea fizică se datorează acestui bagaj emoțional. 

Există modalități de a elibera aceste emoții captive prin metode dezvoltate de Dr. Bradley Nelson și descrise în cartea sa Emotions Codes. Important pentru noi este să devenim conștienți de bagajul nostru emoțional. Emotiile captive creează un zid în jurul inimii noastre și o țin închisă. Trebuie să ne lăsăm bagajele la ușă când intrăm într-o nouă relație, altfel recreăm aceeași poveste veche în această nouă relație.

În linie cu Dr. Nelson, Dr. Sue Morter spune că senzatia  în corp este un ghid maestru care antrenează mintea să asculte, în loc să încerce să caute răspunsuri, și să observe unde în corp suntem declanșați atunci când trecem prin situații conflictuale. 

Într-un interviu online (POWERFUL techniques for Raising Your Vibration | Sue Morter | 30 Day Heart Coherence Challenge, youtube), Dr. Sue Morter explică cum:

  • Emoțiile sunt un produs secundar al gândurilor pe care le gândim și al dispozițiilor pe care le menținem.
  • Emoțiile sunt intensificatoare și amplificatoare ale motivației pe care o avem în viața noastră: De ce fac asta? Atunci când suntem conduși de emoție cu privire la ”De ce aleg să fac asta?” puterea si motivația cu care facem acel lucru este amplificată.
  • Emoțiile sunt amprente ca parte a identității noastre, iar când experimentăm la începutul vieții situații care implică emoții, acestea se imprimă ca identitate a noastră și devin subconștiente. Aceste emoții subconștiente nerezolvate ne conduc viața! Vestea bună este că aceste amprente pot fi rescrise, dar la nivel conștient.
  • Tiparele emoționale sunt imprimate în câmpul nostru energetic și trimit mesaje celulelor noastre în fiecare zi, spunând: ”Încă ești construit/bazat pe rușine sau vinovăție sau agitație!” Astfel încât căutăm inconștient situații în care ajungem să simțim din nou rușine sau vină sau iritație. Nici măcar nu știm că o facem, dar recreăm o experiență de rușine sau vină sau agitație, pentru că suntem identificați cu a fi rușinați sau vinovați sau agitați.
  • Important este că atunci când începem să lucrăm în mod conștient să ieșim din tiparul emoțional, să abordăm situația cu luciditate, să rămânem concentrați pe sine, să integrăm o nouă stare de seninătate și calm în corpul nostru. Astfel încât să fim disponibili pentru a face față situațiilor sau relațiilor dificile în mod conștient și intenționat de la un nivel superior de conștiință și dintr-un loc de putere.

Exercitiu: Trigger& Pain (by Dr. Sue Morter)

  • Triggerul este aspectul nostru pe care îl ținem suprimat si care nu ne lasă să ne vindecăm
  • Ceea ce ne triggerește (stârnește/declanșează) nu ne lasă să avem access la/ ne blochează accesul la resursele noastre pentru că suntem implicați în reacția emoțională și ne risipim atenția și energia.

Observați-vă în timpul zilei:

  • Care este Stimulul (Trigger-ul) care mă declanșează /stârnește?
  • Ce sentiment/emoție simt?
  • Care este reactia? Ce fac/ Cum acționez în situația dată ca să nu mai simt acel sentiment /acea emoție?

Exemplu:

Trigger/ StimulEmoțieComportament compensator
Suntem în întârziere/Nu am timpFurieMă simt panicat,Simt că nu am control, Mă simt pierdutDevin agresiv Țip, anulez întâlnirea, etc
Mă simt judecat / Nu știu cevaMi-e rușine, Mă simt vinovatProtestezMă enervezMănâncDispar

”Trecutul poate fi doar reamintit. Prezentul poate fi doar experimentat. Viitorul trebuie conceput.” Dacă vrei să-ți creezi un viitor, este important să-ți folosești trecutul ca o piatră de temelie, nu ca o povară. Cu cât trecutul tău a fost mai dificil, cu atât ar trebui să devii mai înțelept și mai matur, mai devreme decât alții. Când ni se întâmplă lucruri, putem fie să devenim înțelepți, fie răniți. Aceasta este alegerea pe care o avem.„ How to Create an Exciting Future (sadhguru.org)

1.Dr. Sue Morter, Codurile Energiei® Sistemul în 7 pași pentru a-ți trezi spiritul, a-ți vindeca corpul și a trăi cea mai bună viață, Ed. Simon & Schuster Inc. New York, 2019.

Articol din Povestile lui Dorothy

Secretul Fericirii

Transformă zilele tale
în zile de bucurie!

Blog

Toate articolele îți sunt dedicate

Apăsând pe butonul de mai jos revii la pagina anterioară.