,,Fericirea nu este ceva gata făcut. Ea vine din propriile tale acțiuni.”(Dalai Lama)
Spune-i cum vrei fericirii: bunăstare, bucurie, pace, liniște, echilibru, împlinire. Alergăm într-una, ne dedicăm profesiei sau familiei, până uităm de noi, urmăm cursuri, urmărim conferințe, podcast-uri și hrănim cu lumina noastră o grămadă de maeștri, lăsăm cercuri deschise și ne risipim constant. Sufletul e împrăștiat cine știe pe unde, citim dar nu aplicăm, suntem într-o obezitate intelectuală, fără să ne permitem decât foarte rar să fim reflexivi. Totuși, vrem în toată această nebunie să fim fericiți…Nu știm cum am ajuns nefericiți, au fost prea multe…Toată cunoașterea este în noi, dar de unde să începem?
Aproape 80% din clienții mei exprimă o stare haotică a vieții, o situație de criză generală, care acoperă majoritatea domeniilor de viață. De asemenea, în cadrul regresiilor personale, îmi povestesc că le este dor de traiul simplu și echilibrat din copilărie sau din alte existențe. Unii chiar concluzionează că au venit să schimbe lumea prin gesturi mici, dar semnificative, ca întoarcerea la naturalul și firescul vieții…
Studiul Harvard, întins pe durata a 80 de ani, ne dezvăluie importanța relațiilor fericite in sănătatea noastră și că singurătatea omoară. Studiul pune accent pe obiceiuri sănătoase și menținerea unui corp viabil, care să trăiască 100 de ani. Se specifică foarte clar că,eliminarea stressului și a relațiilor toxice aduc bunătate și interacțiuni armonioase.
Eu iți propun o altă abordare, care să excludă repetarea mantrelor de genul:,,Merit fericire! Merit iubire! Merit bunăstare!” fără niciun rezultat. Cum ar fi dacă ai mulțumi pentru această stare, pe care o numesti ,, fericire”? Ea există deja în tine. Din fericire te-ai nascut, cu fericire ai fost creat si energia fericirii este cea care te conduce în tot ceea ce faci, inconștient, doar că trebuie să o amplifici si să o aduci în spațiul conștient. Atâta vreme cât o cauți în oameni, obiecte, situații, așteptări, adică din energia lipsei, nu o vei găsi. Nimeni nu este dator să te facă fericit, este datoria ta să nu cauti exaltarea, ci să ajungi la pace si împăcare cu sine. Scopul vieții tale nu este numai fericirea, ci acea stare de echilibru care gestionează totul cu chibzuință.
,,Mergi liniștit în mijlocul laudei sau al reproșului!” Bucuria, satisfacția, mulțumirea și împlinirea ta depind numai de tine, de aceea împuternicește te și compuneți propriul ,,rețetar”. Te vei automodela fără așteptări, fără atașamente, fără toxicitatea unor relații. Fă liniște și urmează niște pași mici, dar siguri. Orice automodelare implică patru etape: conștientizare, eliberare, distrugerea schemei negative, înlocuirea cu o schemă pozitivă. Vindecarea începe când se unesc cele patru etape, realizând un proces complex si continuu.
1.Constientizarea
Pentru orice situație aiurea, care te bulversează, oprește-te! Este o resimțire profundă a faptului că ,, Eu nu sunt fericit/fericită!”. Stai în liniște, cu mâna pe inimă, centrează-te prin respirații ușoare, inspiră si expiră în 5 timpi, imaginându-ti că respiri prin centrul inimii tale. Doar respiră și joacă-te cu întrebările: ,,Ce este această stare? Mai am nevoie de ea? Pentru ce am atras-o în câmpul meu? Este a mea sau este atrasă din câmpul altuia? Mă doare în corp si unde? Ce mă doare de fapt? Ce caut să vindec? Este glasul unui strămoș care cere vindecare din arbore? ”etc.
Poți să închei introspecția ta și să îți notezi cele simțite și constientizate. Crede-mă, răspunsurile vor fi din ce în ce mai valoroase, pe măsură ce vei lucra cu tine. Notează-le într-un ,,Jurnal de vindecare”, de fiecare dată când nu știi ce sa faci. Gândește-te după o săptămână de notițe, cât de multe informații valoroase ai strâns despre tine. Ele sunt baza metamorfozei tale…Ești ca un fluture, care se pregătește să iasă din cocon și să zboare…
2.Eliberarea
Până acum ai acumulat informații, experiențe de viață, metode și tehnici diferite, ai citit mult, dar ești în acea ,,obezitate intelectuală” și atât! Nu ai aplicat nimic sau dacă ai aplicat, nu a mers pentru tine. Și acest lucru este din cauza faptului că era ,,rețetarul”altuia. Deci, a venit momentul să fii reflexiv- să scoți ce nu funcționează, ce te îngreunează, să eliberezi din hardul tău personal tot ceea ce nu mai contează. Aplici acest lucru de obicei când memoria telefonului sau a programelor ce rulează pe el, este plină. De ce nu ai face acest lucru și în cazul creierului tău, care a memorat vrute și nevrute?! Cu o scurtă introspecție, centrarea pe inima, ceri clar și răspicat să vezi ce informații sunt de prisos și apoi le eliberezi, acum și aici. Le mulțumești cu recunoștință pentru toată cunoașterea ce ți-au adus-o…Dai drumul ,,bolovanilor” si ,,nodurilor” ce te țineau blocat în trecut, viitor, prezentul altora. După ce ai terminat, notează cele constatate. Acum ai făcut loc pentru energii noi și extraordinare, care vor lucra în fuziune cu tine. E cazul să fii proactiv!
3.Distrugerea schemei negative
Tot prin introspecție, găsești schema negativă care te-a adus la o stare de nefericire. În situațiile de criză, în care vedem doar partea goală a paharului, când drama noastră personală ne afectează toate sferele relaționale, refuzăm să vedem partea plină, care ne conține. Analizează pe rând toate componentele vieții tale, în raport cu naturalul: apa, aerul, mâncarea, somnul, munca, odihna activă, socializarea, alegerea programelor de divertisment, timpul petrecut cu tine, timpul petrecut cu familia, spiritualitatea – cat de naturale și firești sunt și cât de mult te hrănesc. Oferă un punctaj de la 0-10 pentru fiecare secțiune și trage singur concluzia.
Care sferă a vieții tale are de suferit cel mai mult? Care sferă te hrănește? Cât îi oferi corpului tău apă, aer și hrană sănătoasă? Dar mișcare? Câtă odihnă are corpul ,mintea și sufletul tău? Cât de mult te implici în viața familiei si în alte relații de prietenie? Cum îți hrănești creativitatea și ceea ce dorește sufletul tău? Cât de mult îi lași pe alții să hotărască pentru tine? Cum aduci spiritualitatea în viața ta într-o forma aplicabilă, fără să te pierzi în dialoguri filosofice? Cum procedezi în cazul în care simți frustrare, furie, frică, dezgust și cât te lași la mila emoțiilor?
E momentul să conștientizezi că ,,Nu mai pot continua așa!” și că dorești să fii fericit, împlinit și prosper din toate punctele de vedere. Poți să alegi de astăzi alt drum pentru tine, pentru că împlinirea este o alegere personală. Îți repet, nimeni nu va face această alegere în locul tău. Fă-o de dragul tău, din iubire și respect, de dragul familiei tale, din dorința de a te dezvolta în continuare sănătos/sănătoasă și în armonie cu toate.
,,Eu astăzi renunț la această schemă negativă care mă secătuiește si mă îmbolnăvește!” și spune-o cu toată tăria, cu toată convingerea, chiar dacă încă nu știi cum vei face asta. Iti aduc aminte, ai loc în hardul personal, tocmai ai făcut curățenie. ,,Aleg zi de zi să simt bucurie în toate aspectele vieții mele. Eu sunt bucurie!”. Declară-te pregătit/pregătită să primești energia bucuriei în viața ta și lasă Viața să aleagă o cale pentru tine. Scrie-ți această mantră/afirmație în toate zonele unde acționezi, în special în dormitor. Va fi ancora ta, va fi startul pentru o nouă zi, va fi ușa deschisă bunăstării tale! Aceasta nu este o falsă pozitivitate, ci este cea mai lesne formă de a înlătura tiparele negative, care te-au adus în acest punct, iar un om inteligent nu va face aceleași greșeli care au dus la rezultate dezastruoase, nu? În plus, te pregătește pentru următoarea etapă, în care te lasă să fii creativ, să devii Creatorul vieții tale.
4.Înlocuirea schemei negative cu una pozitivă
Unii o consideră cea mai grea etapă, pentru că nu știu cu ce să înceapă. Ne întoarcem la ceea ce există la baza piramidei nevoilor umane, pentru că nu putem deveni maeștri, dacă nu desăvârșim sinele…În plus, cum poți să evoluezi cu burta goală, însetat și nedormit?! Deci, ne facem un plan prin care să aducem în viața noastră sănătate prin apa naturală pe care o bem, aerul curat pe care îl respiram, mâncarea sănătoasă pe care ne-o gătim din produse pe care le achiziționăm de la ferme eco certificate. Pare o poveste pentru unii, care zic că nu au timp de așa ceva, dar tu îți faci timp și ai starea potrivită, pentru a implementa aceste lucruri.
Cauți pe grupuri diferiți fermieri care au și hrană calitativă și izvor în curte. Fii creativ și gătește variat din mai multe grupe alimentare, pe mai multe zile. Plimbările în zonele de agrement cu mulți arbori sunt binevenite, poți începe cu plimbări ușoare și marș intens pana la 5 km pe zi. Mersul pe jos curăța sistemul limfatic și mentalul, scăpând astfel de anxietate și depresie. Combină ceaiuri de plante, care să te sprijine în reconstrucția ta sau variante de uleiuri esențiale terapeutice: lavanda, menta, tămâie și mandarina. De asemenea, poți apela la cristale, unele îți vor curăța întreaga aură de toxine, altele îți vor tonifia corpul, mintea și sufletul.
Somnul este foarte important să fie între 6-8 ore, de aceea construiește-ți un ritual care să te ajute: o baie caldă, un ceai de tei, un masaj, o muzică liniștitoare, o lumină difuză. Lasă filmele de acțiune sau horror pentru zilele când ieși la film cu prietenii. Fă un exercițiu de recunoștință pentru ziua ce a trecut și simte mulțumirea și împlinirea care ți-o dau realizările tale.
Echilibrează activitatea profesională și cea personală, investește în tine și în cei dragi timp de calitate. Daca ai un ,,to do list” atunci împarte în 3 secțiuni, astfel: 1.foarte important, 2.important și 3.poate…dar nu trece la ultima secțiune ieșirea cu prietenii sau joacă cu cei mici. Ține minte, binele tău înseamnă și binele celorlalți!
Împarte 24 de ore în 3, astfel 8 ore pentru activitate intensă, 8 ore pentru odihna activă și 8 ore pentru somn. Din iubire pentru tine și ceilalți, ia-o mai încet, căci lumea nu se termină astăzi…
Profesorul Massimiliano Baccanelli spunea într-o conferință că socializarea, plimbarea, exercițiile de qi-gong(ci-kung) și meditația prelungesc telomerul, firul vietii, iar populațiile studiate în decursul a 35 de ani au arătat importanța acestor elemente în sănătatea omului. Aș spune că orice forma de qi-gong și meditație, începută cu respirații profunde, curăță și echilibrează întreaga noastră aură. Să fim atenți la alegerea maestrului cu care lucrăm, pentru că ne legăm cu lumina noastră la energia lui.
Concepe o listă cu ceea ce te îmbucură, cu ceea ce îți place să faci și aplică zi de zi câte o activitate din cele menționate! Adu-ți aminte, copil fiind, cât de fericit și liniștit erai, făcând acțiuni simple: contemplare, fotografiere, construcții și creativitate, vizite diverse. Propune-ți trei activități de acest fel și implica-i și pe cei din familie. Ia-ți pauze mici în timpul activității de la birou, în care să privești pe fereastră, să visezi, să asculți o muzica armonioasă, să respiri, să faci întinderi. De exemplu: ai 10 minute prevăzute în Codul Muncii pentru mișcare. Dacă lucrezi la birou, faci întinderi sau rotiri de umăr în acest interval, uitându-se pe fereastră. Te uiți aproape, mai departe și mai departe. Ochii tăi iți vor mulțumi pentru că se relaxează cu acest exercițiu..
Elimină din viața ta situațiile/persoanele care nu te hrănesc sufletește, discuțiile de umplutură și tot ce te secătuiește de vlagă. Nu mai vizita locuri pline de agresivitate sau nepăsare, acestea sunt niște găuri negre, care îți mănâncă din energia pozitivă, din lumină. Poți iubi pe cineva de la distanță, dacă acea persoana îți face rău, chiar și inconștient. Practică detașarea, acceptarea si iertarea persoanelor care te-au rănit, până când te vei amuza de acțiunile lor. Fă acest lucru pentru tine, pentru că meriți să mergi mai departe. Păstrează echilibrul între a da și a primi, între a fi individualist și în unime, în așa fel încât să nu fii pe minus.
Vizitează locuri încărcate de istorie, pentru a absorbi înțelepciunea strămoșilor, locuri curate și puternic energetice ca : Peștera Ialomicioarei, Târgu-Jiu, Sarmizegetusa, Munții Bucegi, Munții Apuseni, Bucovina, avem atât de multe locuri frumoase și pline de valente energo-spirituale. Orice colț al naturii te va încărca și te va ajuta să fii mai echilibrat și mai sănătos, natura ne învață să fim echilibrați prin verdele ei care echilibrează centrul inimii, albastrul cerului care ne dă seninătate, florile multicolore care ne îndeamnă spre toleranța diversității umane.
Trăiește la prezent ca si observatorul vieții tale și începe-ți ziua cu un surâs, pe care să-l extinzi în lumea întreagă. Viața este atât de frumoasă, de uimitoare! Totul începe cu un ,,Da,, ferm și răspicat și Viața îți va aduce oameni, sincronicități și situații potrivite pentru tine, iar dacă emiți pe frecventa bucuriei, vei atrage prin rezonanță doar abundența și prosperitatea. Adu aceste mici schimbări în viața ta, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Schimbă afirmația ,,Viața este plină de probleme’’ cu ,,Acestea sunt aspecte de viață’’. Tot ce este denumit ,,problemă” ,trimite spre alertarea mentală. Și strămoșii noștri aveau aspecte de viață asemănătoare, pe care le rezolvau până la urmă.
Concluzie:
Tu ești Creatorul vieții tale, tu ești cel care alege ce dorește să experimenteze.
Unii spun că liniștea, pacea și echilibrul vin cu vârsta. Eu am întâlnit oameni fericiți și echilibrați de toate vârstele, pentru că au știut/simțit/aplicat din înțelepciunea conștiinței lor și au reușit să își construiască ,,rețetarul personal”, acel ,,ikigai” care conține ,,Secretul fericirii’’- o taină personală, unică și dinamică, în toate relațiile lor.
Te îndemn să faci cei 4 pași de mai sus( conștientizarea, eliberarea, distrugerea schemelor negative și înlocuirea lor cu scheme pozitive) pentru aflarea fericirii, împlinirii și a abundenței tale, din iubire și respect față de tine. ,,Aleg astăzi calea fericirii!” este îndemnul tău ca supraconștiință pentru sinele uman pe care îl animi și care uneori e limitat. Și nu uita :
,,Credem că fericirea derivă dintr-un loc în care am fost odată fericiți. Adevărul este că fericirea derivă din noi înșine”- Franz Schubert.
de Renata Patricia Bukkos,
Consilier psihologic și Terapeut în terapii complementare