O veche zicală românească spune că „banii nu aduc fericirea”. Dacă ar fi să interpretăm ad litteram această expresie, ar însemna că lucrurile care ne provoacă o stare de satisfacție, de fericire sau de mulțumire nu sunt costisitoare (sau nu ar trebui să fie). Dar ce se întâmplă în momentul în care cineva atinge această stare vizitând diverse locuri – pentru care, evident, este nevoie de sume de bani considerabile?
Într-adevăr, banii nu pot cumpăra fericirea, pentru că fericirea nu este ceva ce se poate cumpăra, este ceva ce se dobândește în raport cu viața personală, cu realizările fiecăruia etc. Totuși, banii sunt principalul motor în procesul de „cumpărare” al confortului, care, de cele mai multe ori, este la fel de important ca fericirea. Dacă sunt gestionați corespunzător, banii pot aduce fericire și, totodată, libertate decizională în viața noastră.
Se poate discuta despre un alt factor care contribuie semnificativ la libertatea decizională a fiecăruia, și anume independența financiară. Ce definește independența financiară? Greu de zis. Independența financiară are diferite înțelesuri pentru fiecare, răspunsul fiind influențat, în primul rând, de salariul obținut. Cu toate acestea, printr-o viziune obiectivă, s-ar putea ajunge la un consens: să fii independent financiar înseamnă să ai un venit suficient de mare, în așa fel încât să nu fii nevoit să depinzi de altcineva. Pentru a dobândi acest tip de independență, este nevoie de multă răbdare, dorință, perseverență și, bineînțeles, de muncă, deoarece, în anumite situații, venitul lunar nu este de ajuns și e nevoie de un venit pasiv, care contribuie la autonomia financiară.
În general, când vine vorba de bani – mai precis de gestionarea lor – femeia este stigmatizată, susținându-se că ea nu are control asupra banilor și că ar fi tentată să cumpere mai mult și mai inutil decât bărbatul. În această situație total eronată, presărată cu concepții patriarhale, femeia a trebuit – sau a trebuit să încerce – să devină independentă financiar. Acest fel de independență poate contribui nu doar la bunăstarea femeii, ci și la bună starea ei psihică, făcând-o să se simtă puternică, importantă și încrezătoare în forțele proprii.
Independența financiară a femeilor poate fi un subiect delicat, dar ea nu trebuie percepută astfel. Într-o lume în care primează statutul social, în detrimentul valorilor morale, autonomia financiară îi poate aduce femeii siguranță de sine, reușite profesionale și, totodată, poate contribui la conturarea identității personale. Deși independența financiară nu este o condiție obligatorie a fericirii, ea poate aduce contribuții în sfera confortului, a traiului bun și, totodată, poate oferi sentimentul de libertate și de siguranță.